עיגול-תכנית-עדשה

עדש"ה בבתי הספר

עדש"ה לתלמידים

תרומתה של ההשתתפות בתכנית

הבחירה לקיים קבוצה אינטימית לטיפוח יחסי קרבה ואכפתיות ולשלב בה עיסוק באמנות הצילום מציעה תחום יצירתי, חדשני ומסקרן. ההשתתפות בקבוצה מאפשרת לחברי הצוות להביא לידי ביטוי רבדים חדשים, תחומי עניין ולהציג פנים נוספות מול חבריהם לצוות.
השתתפותם הפעילה עשויה לקדם את תחושת הקרבה והאכפתיות ולתרום לאקלים הבית ספרי וזאת בזכות הפתיחות והאינטימיות שנוצרים במרחב הקבוצתי.

כל משתתף בקבוצה האינטימית עשוי לזכות לתשומת לב חיובית על תצלומיו, תשומת לב זו תהיה בעקיפין ולא תרתיע, תעורר התפעלות והכרה בכישרונו כל אלו יובילו להתפתחותו של ערך עצמי יציב ולהרחבת קבוצת השווים.

 

כיועצת חינוכית, חובבת צילום וכמי שעוסקת בפוטותרפיה הבחירה להנחות קבוצה אינטימית עבור אנשי הצוות ולשלב בה עיסוק באמנות הצילום הייתה בחירה טבעית. עולם הצילום אהוב עלינו כבני אדם, זהו תחום קסום המעורר סקרנות שבו רב הנסתר על הגלוי, הנחת היסוד הייתה כי השתתפות פעילה של אנשי הצוות בפעילות סדנאית ויצירתית עשויה לתת מענה לצרכיהם הרגשיים והחברתיים כאחד. שילוב אלמנטים מעולם הצילום האמנותי בתהליכי התפתחות אישית ומקצועית תורם לתחושת הרווחה הנפשית של המורה, מקדם פיתוח כישורי אינטליגנציה רגשית, הכלה ואמפתיה.

מה משותף לתכנית עדש"ה ולתכניות הריאלטי ?

המעבר והשינוי התפיסתי בין "אני הפרטי" לבין "אני כחלק מקבוצה". אנשי הצוות החינוכי מהווים קבוצת השתייכות משמעותית, בחדר מורים נמצא קבוצות וותיקות העובדות יחד שנים, קבוצות צעירות שרק מתחילות להתגבש וגם מורים ואנשי צוות בודדים המתקשים למצוא את מקומם בין אלו לבין אלו. המשתתפים בסדנה עתידים לחוות תהליך שינוי אישי וחברתי. באופן טבעי הם יתחילו כפרטים נרגשים ונבוכים ויתפתחו לכדי קבוצה חברתית תומכת ונינוחה, קבוצה בעלת מכנה משותף, אתגרים, לוגו ייחודי, חוויות ותחומי עניין. התהליכים הטבעיים המתקיימים בעיצובה של קבוצה עשויים להתרחש במהלך הפעילות הסדנאית כאשר המנחה שומרת על כבודם וזכותם לפרטיות.

אנקדוטה קצרה…

כיועצת חינוכית לא פעם אני עדה לקשיים רגשיים שמעלים אנשי הצוות. מלאכתם מורכבת ומלחיצה ולעיתים הם חשים כי לא נמצא עבורם מעגל חברתי תומך, בשלב טבעי זה מלאכתם קשה עוד יותר. לשאלתי בנוגע לטיב יחסיהם החברתיים הרוב הגדול של אנשי הצוות עונה בנימוס: "יש לי 2-3 חברות ממש טובות", "אין לנו זמן להכיר לעומק", בכל חדר מורים יהיו אנשי צוות שיאמרו כשחיוך גדול על פניהם: "המורים כאן הם משפחה, אנו מבלים יחד יותר מאשר עם המשפחות שלנו"

אלו וגם אלו לימדו אותי שיעור חשוב והיו לי לעזר בבניית הסדנאות. במהלך המפגשים נשתדל ליהנות! כן, נבוא גם כדי ליהנות, נשחק, נראה סרטים, נקיים אימפרוביזציות ויצירה אישית.

כמנחת המפגשים אבקש:

  •  לקיים מרחב קבוצתי המעניק לכל משתתף תחושת שייכות, ערך וביטחון אישי.
  • להעניק לכל משתתף הזדמנות שווה לביטוי חופשי, בקצב ובטמפרמנט המתאימים לו.
  • להעניק למשתתפים כלים להתמודדות טובה יותר עם אתגרים חברתיים.
  • פיתוח יכולות הקשבה ושיח כחלק מקבוצת השווים: דיאלוג מיטיב לא שיפוטי.
  • הזדמנות להתנסות בשיתוף פעולה והדדיות.
  • להדגים מודל חיובי על ידי הרחבת מנעד התגובות, המיומנויות והכישורים החברתיים.

תכנית "עדש"ה – עידוד דיאלוג של הצלחה" מבקשת לתת מענה לצורכיהם של אנשי הצוות לשאיפתם ולרצונם להתגבש, ללמוד ולהעצים את משאבי ההתמודדות, המיומנויות והכישורים החברתיים שבאמתחתם.

התכנית מיועדת לקדם את משתתפיה בשני רבדים:

הרגשי – יצירתי: השיתוף בתצלומים ובסיפורים האישיים והמשפחתיים, השימוש באמנות והיצירה המשותפת הם בבחינת הזדמנות לפיתוח היכרות מעמיקה, לביטוי רגשות וגילוי של תחומי עניין ומכנה משותף בסביבה קשובה ומוגנת.

החברתי – התנהגותי: אנשי הצוות המשתפים בתצלומיהם, זוכים לגילויי התפעלות ולהכרה בכישרונם, לומדים לתת ולקבל משוב, לנהל זמן ולעבוד בשיתוף פעולה כצוות.
כל אלו יובילו להתפתחותו של ערך עצמי יציב ולהרחבת קבוצת השווים.

אנשי הצוות המשתתפים בתכנית:

  • מציגים תמונות משפחתיות מספרים את הסיפור מאחורי התמונה.
  • מצלמים במהלך הפעילות.
  • מתנסים בכתיבה יצירתית אישית.
  • מתעדים את הסדנה.
  • חווים התבוננות סקרנית, בעיניים מיטיבות.

             בנימה אישית…

      מורה שהשתתפה בסדנה תיארה:

"אנחנו כל הזמן עסוקות בתלמידים, באיך הם מרגישים, לומדים… הסדנה הייתה הזדמנות לעצור רגע ולהתבונן על עצמנו. יושבת לידי קולגה שבכלל לא הכרתי, לא שמתי לב והפעילות עזרה לי לראות שהיא יכולה להיות חברה קרובה שלי ולא רק שותפה לצוות..".

   תכנית עדש"ה היא תכנית ייחודית   המציעה מענה יצירתי לפיתוח קשרים,     טיפוח כישורי אינטליגנציה רגשית               וגיבוש אנשי הצוות החינוכי.

  • התכנית בנויה כסדנה ובה המשתתפים מצלמים, משחקים, כותבים ויוצרים.
  • התכנית מהנה, משלבת פעילות צילום יצירתית בעזרת הטלפונים החכמים.
  • התכנית מהווה מרחב בטוח להבעת רגשות, דעות ולהתמודדות עם לבטים ואתגרים חברתיים.
  • התכנית מתאימה לכל גיל, אינה דורשת ניסיון קודם ומותאמת לצרכי הקבוצה.
  • התכנית מציעה הזדמנות ליצירה אישית והרחבת נקודת המבט של משתתפיה.

ה- SETTING הקבוצתי המומלץ               (ניתן להתאמה לצרכי הצוות)

  • סדנה בת 2.5-3 שעות
  • קבוצת אנשי צוות כ- 60 משתתפים
  • למידה רב-גילאית
  • התנסות במרחב: מחוץ לכתליי הכיתה, ברחבי בית-הספר.
  • הקפדה על הכללים בקבוצה: מחויבות לשמירה על דיסקרטיות, כללי שיח.

השימוש באלמנטים מעולם הצילום מהווה השראה ומתווה  ליצירת סדנה המותאמת לצרכי הצוות החינוכי-ניהולי ובתיאום עם מנהל/ת בית הספר ואנשי צוותה.

 

מגוון הסדנאות בהלימה  ללוח הזמנים השנתי:

פעילות בתחילת שנת הלימודים: הפעילות מתאימה לשלב ההכרות והגיבוש, מותאמת לימי היערכות, מותאמת לתחילת שנה, לשלב גיבוש הצוות ומציעה מודל אינטימי המאפשר ליצור אקלים חדר-מורים מיטבי ונעים. הפעילות מאפשרת לצוות החינוכי היכרות ראשונית, התבוננות על צרכיהם האישיים כחלק מהקבוצה.

במהלך שנת הלימודים: הפעילות מתאימה לשלב הבא בהתהוותה של קבוצה – שלב בו אנשי הצוות למדו להכיר איש את רעהו, יחסיהם מבוססים דיים, הם למדו לעבוד בשיתוף פעולה ועם זאת הם חווים תהליך אישי ומבקשים לעצמם זמן "בחינה עצמית". הפעילות מותאמת לשלב זה ומאפשרת בחירה, ביטוי עצמי, פתיחות וזמן התבוננות אישית. הפעילות מאפשרת לצוות החינוכי את העמקת האינטימיות והחזרה לשפת הרגש ולטיפוחם של יחסי קרבה.
פעילות לקראת סיום שנה: הפעילות מתאימה לשלב הפרידה, שלב בו אנשי הצוות מתמודדים עם סיום מעורבותם במספר מעגלים שונים: מול תלמידיהם, מול ההורים ומול יתר חבריהם למעגל העבודה. בשלב זה הם נזכרים באירועים משמעותיים, חלקם זקוק למרחב אישי, חלקם לקרבה ולכידות. זמן פרידה הוא אתגר קבוצתי ואישי כאחד. הסדנה מותאמת לשלב זה ומציעה לצוות החינוכי פעילות שתיזכר גם לאחר סיום שנת הלימודים ופעילותם כקבוצה.

ה – setting המפגש יתקיים בהתאם לצרכי בית הספר, מומלץ לקיים מפגש במהלך מליאת מורים, בישיבה מעגלית במרחב המאפשר אינטימיות ואווירה נעימה ושקטה.

הציוד הנדרש: מקרן, מחשב, רמקולים.